Written by Ι.Σ.Ρ. on 30 Ιουλίου, 2015

Ν. Ρόδος: Η Υγεία είναι επένδυση και όχι δαπάνη

ISRsmall

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σε συνέχεια των τελευταίων αρνητικών εξελίξεων στο χώρο της Υγείας στη περιοχή της Νότιας Ρόδου και μετά τις ανακοινώσεις που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου.

Στις 28 Ιουνίου 2015 με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου και με εντυπωσιακή συμμετοχή όλου του προσωπικού (μόνιμου & εθελοντικού) του Περιφερειακού Ιατρείου Γενναδίου, των  Προέδρων της Ν. Ρόδου αλλά και απλών πολιτών  έγινε μια υψηλού επιπέδου συζήτηση, με ανταλλαγή απόψεων καταλήγοντας σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Από θέση αρχής πιστεύουμε πως τα ζητήματα υγείας  πρέπει να βρίσκονται εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης και να μην γίνεται κομματική ή προσωπική εκμετάλλευση από κανέναν.

Στην χώρα μας όπως και στη περιοχή μας το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν λειτούργησε ποτέ σωστά, δεν απέκτησε τη σύγχρονη δομή των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και εξελισσόταν πάντα με διακυμάνσεις.

Δυστυχώς και τα τελευταία χρόνια, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει για την αναγκαία, όσο ποτέ, μεταρρύθμισή του.

Κατανοούμε πως οι δομές και τα μέσα είναι δύσκολο πλέον να ενισχυθούν, λόγω μειωμένων πόρων. Ακόμα όμως η οργάνωση και οι διαδικασίες που υπολείπονται σημαντικά, ακολουθούν τη γενική απροθυμία αλλαγών της Ελληνικής Διοίκησης.

Ωστόσο, επιλέξαμε να δουλέψουμε συστηματικά και αθόρυβα όλο αυτό το διάστημα και να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο για την ουσιαστική επίλυση των χρόνιων προβλημάτων υγείας της περιοχής.

Συντάξαμε επιστολή με προτάσεις, την οποία αποστείλαμε σε όλους τους βουλευτές και φορείς της περιοχής μας. Αναμένουμε κινήσεις αποτελεσματικότητας κι όχι εντυπωσιασμού. Οι προτάσεις βασίζοντες σε κοστολογημένες εφικτές προτάσεις και όχι με μεμονωμένες και προσωρινές αποσπάσεις προσωπικού.

Καλέσαμε προ διμήνου τον Υπουργό Υγείας να εντάξει το νησί της Ρόδου ως πιλοτικό πρόγραμμα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ειδικά να προτείνουμε στο Υπουργείο Υγείας το σχέδιο μας για τη Νότια Ρόδο. Καμιά απάντηση ούτε από τον  ίδιο, ούτε από τους βουλευτές του νομού μας. Αντίθετα το πιλοτικό πρόγραμμα το εφαρμόζουν στην Αθήνα, Κρήτη και Θεσσαλονίκη.

Στόχοι μας:

  • Το πολυδύναμο ιατρείο στο Γεννάδι να αποτελέσει το ΠΕΔΥ Γενναδίου στο οποίο θα υπηρετούν όλοι οι ιατροί της Ν. Ρόδου με 24ωρη λειτουργία.
  • Η δημιουργία ΕΚΑΒ Ν. Ρόδου με έδρα το Π.Ι ΠΕΔΥ Γενναδίου σε ετήσια βάση.

Όλα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν μόνο αν εξασφαλίσουμε πόρους  από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, κύρια των  επισκεπτών του νησιού μας, μέσω των ασφαλιστικών τους εταιρειών (επισκέψεις – διακομιδές με ασθενοφόρο).

Υπάρχουν  εφικτές λύσεις, αρκεί να τις ακούσουν για να τις εφαρμόσουν,  ώστε  να εξασφαλίσουμε την καθημερινή 24ωρη ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του Π.Ι Γενναδίου αναβαθμίζοντας έτσι ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους μόνιμους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της περιοχής αυτής. 

Για τον Ι.Σ.Ρ

         Ο Πρόεδρος                                             Ο Γενικός Γραμματέας

 

 Χρήστος Απ. Μαντάς                                     Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

Άρθρο από Ι.Σ.Ρ.

Σχετικά Άρθρα

Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου
© 2022 Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου. Powered by Rodos Web Design
envelopeprinterphone-handsetmap-markerclockchevron-down